Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Zdravo dvadesete logo
Galenika logo
Da li to ljubav pravi od nas slabiće?

Da li to ljubav pravi od nas slabiće?

Da se ogradimo još na početku: ovo nije priča o roditeljskoj, dečijoj ili ljubavi prema, drugarici, drugu bratu, tetki… Ovo je priča o partnerskim ljubavima. Ove nedelje obeležen je Dan zaljubljenih i tačno je da on ne podrazumeva samo partnersku zaljubljenost, ali mi bismo se ipak ovog puta fokusirali samo na nju. :)

Svako će još na početku reći, zaljubljenost i ljubav nije isto! Zaljubljenost je kratkog daha, možeš se zaljubiti u trenutku i može te isto tako brzo proći. Ali zato ljubav, ljubav je nešto što je večno, osećaj koji ne jenjava, ne transformiše se, uvek je tu! Mi bismo ipak rekli da je zaljubljenost uslov za ljubav. Zaljubljenost je karta za ljubav, simple as it is! Ok, ovo zvuči malo cringe, ali neke stvari zaista jesu crne ili bele kada je ljubav u pitanju. 

Sada bi neki zli jezici verovatno započeli priču o tome da zaljubljenost vremenom splasne, strast se polako izgubi i ostaje samo ono „volim te“. Međutim to SAMO nije mala stvar, jer da nije bilo te zaljubljenosti, ne bi postojalo ni to VOLIM TE, zar ne? A i ko kaže da strast mora da se izgubi vremenom, zaljubljenost, ljubav i veza je nešto što zahteva kontinuirani rad i zalaganje obe osobe. Najlakše je upasti u kolotečinu i reći „mi se i dalje volimo, samo je strast nestala“… možda ipak ta strast ne mora da nestane i možda možeš iznova i iznova da se zaljubljuješ u nekog i da se neko iznova zaljubljuje u tebe. Jako lep osećaj koji zahteva trud oba učesnika. 

I možda ne znamo definiciju ljubavi i možda je ona apstraktna, konfuzna, ali svakako znamo šta ona nije! Bez obzira na to da li si tip osobe koja voli da voli ili prosto voli da bude voljena, u ovom tekstu želimo da te još jednom podsetimo kakva ljubav ne treba da bude. Za sam početak, nikad ne treba sebi da postavimo pitanje koje glasi kao naslov ovog teksta – ljubav ne treba da napravi slabića od tebe! Ona je tu da ti daje snagu, bude pokretač i vetar u leđa… ako je drugačije, moraćeš da se zapitaš da li je to zaista ljubav ili je neka prolazna faza. 

Ljubav mora da boli – FALSE – ljubav ne sme da boli! I tu nema dodatnih pojašnjenja. Ako u vezi osećaš bol, ako te nešto mori, brine, razgovaraj sa svojim dečkom/devojkom… probajte da rešite problem koji vam kvari odnos, ako to ne ide, onda kako kažu mudri ljudi - bolje sprečiti nego lečiti.

Rasprava i diskusija ne znači da se ne slažete već da ste dve posebne individue koje imaju sopstvene stavove i uverenja. Diskusija hrani vašu vezu. Ne možeš uvek deliti isto mišljenje sa osobom koju voliš, to je prosto nemoguće i nije zdravo. Negujte različitosti, jer to ljubav JESTE i trajaće sve dok poštujete stavove jedno drugog, bez obzira na to što se mimoilaze. 

Ljubav se ne može meriti time ko se kome više puta javio, ko je koga više puta pozvao, kupio poklon i slično… To nije To Do lista ili lista za nabavku namirnica -  o njoj ne možeš voditi evidenciju već se prepustiti i uživati. Merenje ko je koga više puta pozvao može ti izazvati nervozu i napetost i dovesti do razmišljanja „pa zašto se ona meni ne javlja, što ja uvek moram prvi“… možda ne može da se javi, možda je u gužvi, možda sprema težak ispit, želi da iskulira… osetićeš ako zaista ne želi da te čuje iz nekog drugog razloga, veruj nam na reč. To nije nešto što se može sakriti.

Ljubav nije proveravanje i kontrolisanje drugog – znaš kako se pričalo nekada – tuđa pisma ne smeš da otvaraš i čitaš. Pisma su danas promenila oblik, pa čak i formu ali i dalje važi ovo zlatno pravilo. Ostavite malo privatnosti jedno drugom, i ne glumite inspektora koji ispituje bez realne i osnovane sumnje. 

Ljubav nije „ja bih opet bila/bio tepih po kojem ti gaziš“! Zašto bi ikad poželeo/la da neko po tebi „gazi“, ne postoji logično objašnjenje. Ako i na trenutak osetiš da te neko ne tretira kako zaslužuješ i povređuje te, pošalji ga u pluskvamperfekat što pre. Bolje je tako, trust us!

I možemo tako u nedogled da pišemo šta ljubav NIJE ali moraćeš malo i sam/a da otkriješ. Bilo kako bilo, znaj da je ljubav sloboda, sigurnost i bezbrižnost koju osećaš pored određene osobe. 

OSTALI BLOGOVI

Zašto je plakanje okej?

U našem društvu plakanje, poput pokazivanja svih negativnih emocija, ima lošu reputaciju. Ako si žensko koje plače onda si previše emotivna, lično shvataš stvari i lako se vređaš, ne umeš da se opu...

Spusti telefon da se gledamo u oči

Baš je iritantno kad počnu da smaraju sa "ostavi telefon dok ručamo" i to što staaaaalno prebacuju kako “ne silazimo sa tog telefona.” Ali oni ne kapiraju da se danas stvari bukvalno menjaju iz min...

E-VODIČ baner

VESTI

Master u inostranstvu by Jelena Bašević

Septembar je mesec koji nam donosi još jednu lepu saradnju. Jelena Bašević je mentorka za pisanje i autorka bloga Snovi u koferima od 2014. godine. Danas pomaže pojedincima i brendovima

Studentski jelovnik Dr Milakovića

Nastavljamo saradnju sa komičarem i jutjuberom Milošem Milakovićem. I ovog puta, doktor ima savete za tebe, pa poslušaj šta ima da kaže. Stay tuned!

Povelja o zdravlju mladih

Platforma Zdravo dvadesete, u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih Srbije (KOMS), predstavila je Povelju o zdravlju mladih, kao set smernica za unapređenje zdravstvenog položaja ove

After kod Pobednika povodom Dana mladih

Mladost je period prošaran usponima i padovima i zaista sa punom slobodom možemo da kažemo da predstavlja jedan neprekidan rolerkoster. Zato, kako bismo proslavili zajedno mladost i sve